Bors, 2012. szeptember 21.

   Kattintson a nagyobb képért!


   Fejér Megyei Hírlap

   Aiso, a fríz mén újabb sikere

   Nagyegyháza - Nagy elismerést tudhat magáénak Aiso, a fríz mén, akit néhány éve még Jeremy Irons is lovagolt filmjében. A ló azóta is nagyon eredményes.


   2012. szeptember. 17. hétfő | Szerző: S. Töttő Rita/Fejér Megyei Hírlap

   Az ébenfekete, tiszteletet parancsoló külsővel megáldott Aiso örömmel éldegél nagyegyházi otthonában a Kardos családnál, amelynek továbbra is ez az eredményes fríz mén az egyik legkedvesebb négylábú családtagja. Aiso híre évekkel ezelőtt járta be a médiát, amikor Jeremy Irons lovagolta őt az Eragon című filmben. Filmes karrierje azonban itt megszakadt, tulajdonosai más pályát választottak neki: nem is eredménytelenül. Számos elismerés tulajdonosa lett így Aiso, aki idén újabb komoly díjban részesült. Szeptember 8-án Budapesten, a Nemzeti lovardában rendezték meg az ez évi Fríz Szemlét, mely egyébként az egyesület 10. születésnapja is volt. Nagy létszámban jelentek meg a tenyész szemlére, a különböző kategóriákban minősítésre váró fríz lovak és tulajdonosaik.

   Aiso különdíjban részesült az ez évi Fríz Szemlén (Fotó: Kardos család)

   - A szemlét megelőzően, augusztus közepén Aiso tudásának szinten tartása és fejlesztése érdekében minőségi lovas csere következett be. Új lovasa Kiss Bianka, több éves nagydíj szintű díjlovas versenyzői tapasztalattal rendelkezik. Szeretettel és türelemmel foglalkozik Aisoval, ami fontos szempont volt részünkről a lovas kiválasztásánál – meséli Kardosné Révész Katalin, s hozzáteszi: ezek a feltételek az összhang és az eredményes munka alapvető elemei. Ha valaki, hát ő tudja, miről beszél: e rövid idő alatt olyan szintű zenés bemutatót tudott ugyanis kidolgozni és előadni Aiso és új lovasa, ami méltán nyerte el a közönség tetszését és tovább bővítette Aiso rajongói táborát. A Fríz Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete elismerését fejezte ki azzal, hogy Aiso különdíjban részesült, mint „Magyarország legsikeresebb és díjlovaglásban legeredményesebb Frízlova”.

   Az új lovas Kiss Bianka, akivel Aiso még sok szép eredményt elérhet (Fotó: Kardos család)

   Biankának egyébként felsőfokú állami iskolai és díjlovas szakedzői végzettsége van, s egy kajászói lovarda lovasa, emellett a Biofarm Lovassport Egyesület edzője és 2012-től elnöke. Már 14 éves kora óta díjlovaglásban versenyez. Több nehézosztályú szintre képzett ki lovat, ezek közül egy lóval 7 éven keresztül nagydíjas számokban versenyzett. Számos lovas képzésében működik közre, mint szakedző.


   Fejér Megyei Hírlap

   Díjlovas válogatottban a filmsztár fríz mén

   Nagyegyháza - Nehéz időszak előtt áll Aiso, a megye egyik legsikeresebb fríz ménje, aki minden évben egyre komolyabb eredményeket ér el. Idén sem várható ez másként, hiszen a fekete paripa bekerült a Díjlovas Válogatott keret tagjai közé. Ígéretes - mondják róla.

   Aiso, a fríz mén már a díjlovas válogatottban lovagol Simon Szilviával

   2012. április. 11. szerda | Szerző: S. Töttő Rita

   A tavalyi évben, ahogy már írtunk is róla, a legmagasabb szinten, nagydíjban kezdett el versenyezni a gondtalan hétköznapjait nagyegyházi otthonában töltő Aiso és lovasa, Simon Szilvia. A Kardos házaspár nagyon büszke a csodaszép lóra, akit, mielőtt megvásárolták volna, még Jeremy Irons is lovagolt az Eragon című filmben. Sok versenyen és bemutatón, például a Móron rendezett Fríz Szemle Lovas show műsorában is nagyon nagy sikerrel szerepelt. De az Országos Bajnokságon és egyéb jelentősebb megmérettetéseken is hasonlóan kedvező vélemény alakult ki munkájukról. Nagy előrelépést és megtiszteltetést jelent, hogy ezen teljesítményük alapján beválasztották a párost a Díjlovas Válogatott keret tagjai közé - mesélte büszkén Kardosné Katalin, aki hozzátette: a Díjlovas Válogatott osztrák edzője, Johann Riegler, az őszi edzőtábor alkalmával foglalkozott velük és ígéretesnek ítélte meg a páros jövőjét! Ez azt jelenti, hogy komoly feladatok várnak Aisora 2012-ben, hiszen nemzetközi versenyeken is részt kell venni és helytállni, ami a fő célja Kardoséknak. - Így már most, a versenyidény elején elmondhatjuk, hogy terveink szerint nehéz időszak előtt áll a páros. Több külföldön és itthon rendezett nemzetközi versenyen kívánunk részt venni. Remélem, hogy az idén is be tudunk majd számolni szép eredményekről - tette hozzá a gazda, aki nagy sikereket vár az idei esztendőtől.

    


   Fejér Megyei Hírlap

   További sikerek Jeremy Irons után

   Nagyegyháza - Gazdái mindig is tudták, hogy Aiso, a fríz mén többre képes, mint hogy Jeremy Irons-t hordja a hátán... S bár az is nagy dolog volt, az már a múlt...

   2011. szeptember. 01. csütörtök | Szerző: S. Töttő Rita

   Mindig is lehetett tudni, hogy sokat hallunk még Aisoról, a most már nem csak gyönyörű, de kifejezetten ígéretes és tanult fríz ménről, aki hétköznapjait Kardos György nagyegyházi otthonában tölti, ám egyre többször kerül azon kívülre... Jól illusztrálja ezt az, hogy istállója vitrinjébe rendszeresen kerül egy-egy újabb kupa, amely különböző versenyeken elért sikereinek állít méltó emléket. Aisoról már írtunk korábban, akkor még Jeremy Irons kapcsán, aki az Eragon című filmben lovagolta a fekete csodát. Ez a nem mindennapi esemény 2005-ben történt a magyar lóval, s noha a producerek örömmel vették volna, ha az amerikai produkció folytatásában is szerepelhetett volna, ám akkorra már a Kardos család óvó tulajdonába került, akik pontosan tudták: ez a fríz ennél sokkalta többre képes. A paci 2009-ben kezdett versenyezni, ma Simon Szilviával teszi ezt, s azóta olyan eredményeket ért el, mint a 2010-es OTP Lovas Világkupán a Herendi-kupa fődíját és a KO Díjlovaglás 2010 győzelmét. Idén újabb esemény adott okot a büszkeségre: Aiso, a Balatonvilágoson megtartott IV. Kunos Kupa Országos Díjlovagló Versenyennagydíjban III., nagydíj zenés kűrben II. helyezést ért el. - Külön öröm számunkra, hogy az ország legjobbjai között, a díjlovaglás legmagasabb osztályában érte el ezeket a helyezéseket - mesélte Kardos György, aki a meleg napok ellenére is sokat foglalkozik szépeséges és okos lovával. - Az a tény, hogy Magyarország első és egyetlen fríz lova, aki lovasával, Simon Szilviával ilyen szinten versenyez, külön büszkeséggel tölt el bennünket - mesélte büszkén.

    


   A Lovas Nemzet Junior 2011. júniusi számából (kattintson a képre a nagyításhoz):

   Kattintson a képre a nagyításhoz!


   Fejér Megyei Hírlap

   Tavaly tizenhat versenyen járt, kilencen nyert

   Aiso, a csodás fríz mén tarolt a világkupán

   Nagyegyháza - Az Eragon film állati sztárja, Aiso tavaly év végén feltette az i-re a pontot. A csodás fríz mén a decemberi bajnokságon, hátán Simon Szilvivel, tarolt.

   2011. január. 13. csütörtök | Szerző: Töttő Rita

   Aiso, a fríz bajnok ló hétköznapjait Nagyegyházán tölti gazdái mellett, akik évről évre egyre büszkébbek hatalmas, méltóságteljes külsejű kedvencükre. Nem is véletlenül: a ló és lovasa, Simon Szilvia tavaly tizenhat alkalommal vett részt versenyeken, s ebből kilenc alkalommal első helyezést értek el. Nem kis teljesítmény ez, igencsak jól mutat majd a paripa életrajzában.

   Decemberben Aiso és Szilvia feltette az i-re a pontot - mesélte örömmel Kardos György, a ló tulajdonosa: az OTP Bank Lovas Világkupán megnyerte a piaffe-passage számot és a perdülésversenyt, s mindemellett a kiütéses verseny fődíját is elvitte. Hatalmas eredmény ez lovasberkekben, s nem kisebb öröm lovasnak és gazdának egyaránt.

   Aisónak persze nem ez volt az első nyilvános fellépése: 2005-ben egy amerikai filmprodukcióban, az Eragonban szerepelt Jeremy Irons paripájaként. Ezután került nagyegyházi gazdáihoz, akik azóta is nagy gondossággal foglalkoznak vele nap nap után.

   Aisóval 2008 óta lovagol jelenlegi lovasa, a tehetséges Simon Szilvia, akivel 2009 óta jobbnál jobb eredményeket érnek el a nehézosztályú versenyszámokban. Az első évben Harmónia különdíjat kapott a világkupán, s azóta egyre népszerűbb a megyei lovasrendezvényeken, búcsúkon is.

   Helyezések:

   Első helyek: OTP Bank Lovas Világkupa: Kiütéses K. O. Díjlovagló verseny fődíj, Egész perdülés és Passage- Piaffe-Passage versenyszám - a Kunos Kupán - a Pest megyei bajnokság fordulóiban és döntőjében - a magyar bajnokságon. Több bemutatón szerepeltek és résztvevői voltak a Fríz Szemle Lovas show-jának.   Zabla és kengyel lovasblog

   Aisoé a pálma

   2010.12.05. 13:21

   Aiso nem csak a piaffe-passage számot és a perdülés versenyt, hanem a kiütéses verseny fődíját is megnyerte az OTP Bank Lovas Világkupán. Mit lehet ehhez még hozzátenni? Nem sokat, csupán annyit, hogy megérdemelte: végre beérni látszik az a sok munka, amit lovasa (Simon Szilvi kimagasló érdemét nem csökkentve - lovasai) és tulajdonosa az elmúlt évek során maguk mögött tudhatnak! A „szürethez” sok erőt és további kitartást kívánok. Gratulálok!


   Zabla és kengyel lovasblog

   OTP Világkupa: K.O.-ban Aiso az esélyes

   2010.11.30. 07:59 

   A Kardos György tulajdonában lévő, fríz mén ismét indul az OTP Lovas Világkupa úgynevezett K. O. versenyszámában.

   Aiso tavaly, Simon Szilvivel a nyergében a „Harmónia különdíjat” nyerte el, akkor a szám későbbi győztese, Ács Róbert ütötte el a döntőbe jutástól. Idén –a teljes magyar mezőnyből kimagasló piaffe és passage tudásával – komoly eséllyel veszi fel a küzdelmet a versenyszám megnyeréséért.

   A Kajászó-Szentpéterpuszta Lovardában készülő ló igen jó formában várja a hétvégét, remélem idén semelyik ló és lovas páros nem tudja megakadályozni győzelmét.


   Fejér Megyei Hírlap

   Pázmánd: nemes vendég a fogathajtó találkozón (frissítve: fotókkal)

   Pázmánd - Küzdöttek a hintók és a lovak a pályán, s megmutatta magát a csodás fríz ló, Aiso is, akit Jeremy Irons lovagolt pár éve egyik filmjében.

   2010. május. 01. szombat | Szerző: S. Töttő Rita


   Ha van a patája hegyétől a sörénye búbjáig nemes és szépséges állat e horizont alatt, akkor Aiso, a híres fríz bajnok ló az.

   A csodás fríz, Aiso (Fotó: Szabó László)

   Az Eragon filmsztárja, aki szerepe szerint Jeremy Irons-t hordta a hátán, szombaton bemutatkozott a tizedik pázmándi fogathajtó találkozón. Az éppen tízéves Aiso magyar gazdát tudhat magáénak, és persze bajnok ősöket, akiktől csodás külsejét örökölte.

   Nehézigás lovak erőteljes testalkatával rendelkezik, ennek ellenére a melegvérű, sportcélokra kitenyésztett lovak képességeivel rendelkezik. Faragni sem lehetett volna szebbet, még alabástromból sem, az inak, izmok játéka, nyakának íve, gondozott bokaszőre, dinamikus mozgása - melynek minden rezdülésében mintha ott lenne az ellenállhatatlan szépség tudata - lenyűgözte közönségét.

   Ám megérkezéséig is porzott a pálya, a környékbeli településekről érkezett amatőr fogathajtók homlokáról kövér cseppekben fojt a megfeszített munka izzadságcseppje, ami azért a május elsejei nyárelő melegének is köszönhető.

   - Baráti találkozó ez, ahol mégis mindenki arra törekszik, hogy hazavigye a Pázmánd-kupát - mesélte Kőszegi József, a Pázmándi Lovas Egyesület elnöke, aki azért mellékesen elárulta: ha valaki háromszor egymás után elnyeri, megtarthatja a kupát. Ez azonban idáig még senkinek sem sikerült...


   Zabla és kengyel lovasblog

   Szilvi ismét ott volt!

   2010.05.03. 13:03 |

   Hétvégén Sóskúton rendezték a Pest Megyei Díjlovagló Bajnokság aktuális fordulóját, ahol  a Kajászó-Szentpéterpuszta Lovarda egyik lovasa (www.goblyos.hu)

    

   Simon Szilvia is starthoz állt. Aiso ismét remekelt, csaknem 65 százalékkal nyerte az Intermediaire I. versenyszámot!

   Aiso a hétvégén duplán teljesített, a vasárnapi verseny előtt szombaton Fejér megyében tartott bemutatót nagydíjas feladatokból. 

   Siker itt, siker ott, Aiso gazdája Kardos György büszke lehet lovára!

    

Főoldal Bemutatkozás A fríz ló Eredmények E-mail nekünk Rólunk írták