A fríz lovak elődei már a középkorban is megtalálhatóak voltak. A hollandiai Frízföldről származnak. A mai frízek kialakulásában a XVI.-XVII. században, a 80 éves háború idején, az andalúz lovakkal való keresztezésük játszott fontos szerepet. Ennek köszönhető, hogy a hidegvérűekre jellemző testalkat ellenére a melegvérű lovak között tartják számon.

   A fríz ló máig megőrizte az eredeti fajta jellegzetességeit: 

   - Külső jegyeit, melyek különlegessé teszik őket. Szőrük színe mindig fekete, hosszú hullámos vagy göndör, erősszálú és dús a sörényük, farkuk, bokaszőrük.

   Ápolásukra nagy gondot kell fordítani, mivel szőrzetüket nem szabad nyírni, a fajtajelleg megtartása miatt, ezért tisztántartásuk igen fontos. 

   -Robosztus megjelenését, kiegyensúlyozottságát, dinamikus mozgását, lendületes jármódját, mely rendkívüli megjelenést kölcsönöz ezeknek a jótermészetű, intelligens, szeretetre méltó és szeretetet igénylő állatoknak.

    Az ősi spanyol hatás miatt a lipicai lovakhoz hasonlóan akciós, magas mozgással rendelkeznek.

   Türelemmel és szeretettel végzett betanító munka eredményeként szívesen hajtják végre a feladatokat. Igen érzékeny lelkületű lovak, erőszakkal, bűntetéssel nem lehet náluk célt érni.

   Alkalmasak nagydíjszintű díjlovagló feladatok elsajátítására és fogathajtásban is kíválóan teljesítenek.

   Igazi erényüket és jó természetüket igazán csak az tudja értékelni, aki közeli kapcsolatban él és dolgozik velük. 

 

Főoldal Bemutatkozás A fríz ló Eredmények E-mail nekünk Rólunk írták